Marcus Bleasdale: – Meningen er å engasjere og påvirke

Møt Marcus Bleasdale, en av fotografene i Livsløp-prosjektet – og fersk vinner av Robert Capa-medaljen, en av verdens mest prestisjetunge priser for god fotojournalistikk.

  • 7. mai 2015
  • Tekst: Tore Berntsen
  • Foto: Tore Berntsen og Jon Terje H. Hansen

Livsløp er et foto/kunst og formidlingsprosjekt i regi av Attendo Norge, der 26 fotografer har møtt og portrettert 26 beboere på Paulus sykehjem i Oslo.

– Vi i Visualdays har dokumentert Livsløp, blant annet ved å utvikle og drifte prosjektet, samt å lage løpende innhold til prosjektets nettside, forteller Tore Berntsen, kreativ partner i Visualdays.

En rekke av Norges dyktigste fotografer har deltatt, men også flere internasjonale navn – som dokumentarfotografen Marcus Bleasdale.

– Når jeg arbeider med internasjonale prosjekter om menneskerettigheter, og brudd på disse rettighetene, er det for å engasjere og påvirke beslutningstakere, slik at vi kan forandre livene til dem som utsettes for urett. Med Livsløp er målet egentlig det samme: Prøve å engasjere en befolkning gjennom å ta bilder. Ved å vise fram disse portrettene, ved å forandre våre minner om fortid og nåtid, prøver vi å endre måten vi tenker om alderdom og eldre mennesker på. Slik kan vi bedre rettighetene til eldre mennesker, sier han i dette intervjuet, som er gjort i Visualdays-studio i Oslo sentrum.

– Fokus på alderdom og verdighet – og det å se mennesket bak diagnosen, er kjernen i Livsløp, forteller Berntsen. Livsløp startet i 2011 og har vært utstilt på Oslo Museum, Bogstad Gård, på flere konferanser – og nå på Helsekonferansen 2015. Se Livsløp-bloggen her. Der produserte Visualdays flere Livsløp- filmer, med bla helseminister Høie.

– Viktige budskapet om levd liv

– Det har vært spennende å jobbe med «Livsløp». Tilnærmingen til dette prosjektet er egentlig ikke annerledes enn tilnærmingen til dokumentaroppdrag i Den Sentralafrikanske Republikk, Kongo eller Indonesia for Human Rights Watch eller National Geographic Magazine. Vi prøver å identifisere individer som overbevisende kan formidle det viktige budskapet om levd liv – eller begeistringen for livet, sier Bleasdale.

Han mottok nylig Robert Capa Gold Medal i New York, og ble i den anledning intervjuet av The New York Times om sitt arbeid som dokumentarfotograf.

Se også Marcus Bleasdales hjemmeside, der mange av både filmene og fotoreportasjene hans er å finne.

PS Både Jon Terje Hellgren Hansen og Tore Berntsen fra Visualdays er med som fotografer i Livsløp. Du kan se utstillingen på nett her.