Oslo-filmer for Oslo Museum

- Jeg ønsket å vise byens mangfold, kontraster, mennesker, bygater, sjøen og marka i alle våre årstider. Tore Berntsen, fotograf og partner i Visualdays, forteller om filmene han har laget til Oslove! Oslo museums nye permanente utstillingen om byen.

  • 27. januar 2015

Filmene er et tidsbilde på Oslo – en by  i enorm utvikling. Oslo er Europas mest voksende hovedstad. Det merker vi som bor her – det ser du også i filmen.

– Jeg har fotografert denne byen i fem tiår og sett hvordan den har endret seg. Fra svarthvitt bilder på 70-tallet til all verdens digitale farger i vår tid. Filmene til denne utstillingen viser byen slik jeg ser den nå. En av filmene er en ren intervju-film, der folk sier noe om hva de synes er det beste og det verste med Oslo. Hovedfilmen er en 13 minutter lang visuell reise gjennom byen i vår tid. Filmen består av filmklipp og lyd, men mest av alt fotografier.

– Du kan godt si at det er et slags bildespill, satt sammen av flere hundre bilder.

– Jeg har jobbet med dette i over ett år. Mange av bildene er tatt med tanke på denne produksjonen, men flere av bildene og filmklippene er også hentet fra mitt arkiv av Oslo-bilder.

– Oslo Museum har gitt meg stor tillit og frihet. Bestillingen var: Vis oss Oslo, slik du ser den idag. Jeg ønsket at folk som ser filmen, skal få sammen opplevelsen som meg når jeg går rundt i byen og fotograferer, nemlig følelsen av å være tilstede, se byen, menneskene og vår tid.

Filmene er en fast del av den permanente utstillingen i museet i Frognernparken. Vil du se filmene og lære mer om Oslos historie; dra til Oslo museum, gratis inngang og fin café.